10 de juliol

Avui fa dos anys, un milió i mig de persones es manifestaren a Barcelona per defensar l’estatut front la sentència escapçadora del Tribunal Constitucional.

Va ser una resposta contundent, convocada per Òmnium Cultural, del poble de Catalunya que, prèviament, havia refrendat l’Estatut. Totes les autoritats institucionals van ser presents i va ser un moviment social enorme que va provocar reaccions a l’estat i el que deien seria “un abans i un després” de la mobilització.

Dos anys després, i havent-se portat moltes lluites partidistes d’apropiació de l’èxit, el sentiment sobiranista ha augmentat però l’ofensiva recentralitzadora ha estat imparable en aquest període. L’atac a les competències pròpies i l’autogovern de Catalunya està sent letal i, alhora, una excusa per a totes aquelles qüestions que molesten a altres governs del Regne d’Espanya i europeus.

Els catalans i les catalanes, amb la nostra solidaritat econòmica i el nostre sobreesforç en l’aportació a l’estat, encara rebem l’antipatia i l’odi d’algun govern que es permet el luxe de dir que allà on siguem no hi seran ells, i també serveix a l’actual Govern central per a dir que la despesa de les autonomies és excessiva (sense retallar la de l’Estat) i aprofitar per retallar, no traspassar i recentralitzar amb l’excusa d’Europa.

Tot i que el crit “som una nació” va ser unànim, però cal recordar que la nació és un projecte que s’ha de construir i que el nostre estatut, la nostra carta magna, va molt més enllà i recull propostes considerades avançades i que el desenvolupament legislatiu de l’Estatut, no pas les retallades, seria una resposta activa i contundent.

Quant més es retallen els nostres drets socials i de ciutadania, quant menys s’exerceix la vocació de construcció d’estat menys nació ens queda. L’ofensiva recentralitzadora té tot el camp per fer seves les competències de les quals ens hem dotat i la nostra, ja feble, democràcia s’afebleix dia a dia.

About CPorta

Speak Your Mind

*
= 3 + 7

WordPress
Outreach WordPress Theme by StudioPress