Eulàlia Lledó

El passat 5 de juny la professora Eulàlia Lledó, experta en coeducació i investigadora de l’ús sexista de la llengua, va ser la convidada dels nostres dinars-tertúlia. Una xerrada i un debat interessant en aquesta càlida primavera.

Sobre el sexisme en la llengua i l’àmbit laboral

La teva recerca en l’ús del sexisme en la llengua no és una novetat i ha evolucionat força en tots aquests anys

La meva recerca dels usos sexistes i androcèntrics va seguint una línia, suposo, però, és clar, sempre s’hi van incorporant elements nous. Si no, malament. És el mateix que passa amb els canvis en la llengua en aquests sentits: es perceben canvis constantment i diria que van cap a bé.

A les dones se’ns invisibilitza històricament, socialment, la llengua és neutra?

La llengua no és mai neutra, en cap sentit. Ara, això no vol dir que intrínsecament sigui sexista o racista o tingui incrustada en la seva essència qualsevol altre biaix ideològic. Això només els passa als éssers humans perquè pensen, tenen ideologia, senten…

D’altra banda, com que la llengua és essencialment un mitjà de comunicació, si una persona és sexista o androcèntrica, ho transmetrà fidelment, de la mateixa manera transmetrà que és de dretes o d’esquerres però no perquè ho sigui la llengua ni perquè l’obligui a fer-ho, sinó perquè ho seran les opinions i/o sentiments de la persona en qüestió.

Finalment cal afegir que la llengua es pot usar de manera sexista o androcèntrica; però, en tractar-se d’usos, es poden canviar, no són obligatoris, un cop més, són patrimoni i tria (conscient o inconscient) de qui els usa.

Has investigat sobre el sexisme de la llengua en l’àmbit laboral, no deixa de ser un reflex de la precarietat de les dones en el treball

En efecte, en un món com el laboral (com, d’altra banda, en qualsevol altre) empeltat de sexisme, els usos de la llengua també ho són.

Hi ha eines per superar-ho, tu apuntes algunes. Són eines utilitzades per les empreses?

Això no es pot generalitzar. Eines, n’hi ha moltes, algunes d’impensables fa uns anys, una altra qüestió és que les empreses i institucions tinguin la voluntat d’implementar-les, aprofundir-hi i fins i tot dedicar recursos a analitzar la seva realitat concreta i donar formació a la plantilla o personal de l’empresa, cosa que de retruc forniria més eines i més afinades. En la meva experiència, hi ha empreses i institucions que en major o menor grau ho fan i n’hi ha que, de moment, no han mogut ni un dit.

About CPorta

Speak Your Mind

*
= 5 + 0

Weboy
Outreach WordPress Theme by StudioPress